Kupujemy nóż na survival. Na co powinniśmy zwrócić uwagę?
Aby móc przetrwać w dziczy, musimy ze sobą wziąć nóż survivalowy. Jednak teren, pogoda jak i także inne środowiskowe czynniki różnić się mogą od siebie w zależności od wyprawy. Dlatego ważne jest to, abyśmy w pierwszej kolejności rozważyli cele, do których użyjemy noża survivalowego, zanim się przyjrzymy różnym dostępnym nożom. Jeśli chodzi o możliwości, to jest ich naprawdę sporo. Możemy postawić na noże survivalowe, myśliwskie i taktyczne.
Ostrze dobrej jakości i materiał
W kwestii ostrza noża mamy masę różnych cech do rozważenia, takich jak długość, grubość, rodzaj krawędzi jak i także metal, z którego jest wykonany. Zależnie od zadań, w których zamierzamy noża używać, niektóre cechy mogą być dużo ważniejsze niż inne.
Jeśli chodzi o materiał, to istnieją dwa rodzaje stali, które są używane do produkcji survivalowych ostrzy: stal węglowa oraz stal nierdzewna. Stal nierdzewna jest bardzo krucha oraz trudniejsza do ostrzenia. Jednak jest znacznie mniej podatna na rdzewienie. Z kolei zaś stal węglowa jest o wiele mocniejsza oraz łatwiejsza do ostrzenia. Jednak może rdzewieć, jeśli nie jest odpowiednio zadbana.
Długość oraz grubość ostrza
Podczas gdy ostrza do survivalowych noży mierzyć mogą do 30 lub do 35 centymetrów, większość ludzi szukać powinna ostrza noża, które nie jest aż tak długie. Im ostrze jest dłuższe, tym trudniej użyć jest noża i tym bardziej jest prawdopodobne, że spowoduje on u użytkownika obrażenia. Często ostrze o średniej długości (między 15-25 centymetrów długości) jest możliwie najlepszych wyborem dla noża właśnie do survivalu – jeśli chcemy, aby dany nóż był przydatny w survivalistycznym trybie. Grubość ostrza to kolejna ważna cecha do rozważenia przy wyborze survivalowego noża. Noże z ostrzami grubszymi są mocniejsze, dzięki czemu rąbanie drewna oraz wbijanie jest o wiele łatwiejsze. Ostrze grubsze powoduje znacznie mniejsze zużycie noża. Grubości zalecane dla dobrego survivalowego noża wynoszą od 4 milimetrów do 6,35 milimetrów.
Obraz autorstwa Michal Renčo - Pixabay